Hallo, ik ben Veerle

Geboren en getogen in (Neer)Pelt.

Hoe het allemaal begon!

Geboren als jongste van 4. Een ‘ongelukske’. Wijnfeesten in Duitsland, ouders die iets te diep in het glaasje hadden gekeken en een moeder die ’s morgens wakker werd met haar beha onder de kin :-0 Mijn moeder wist meteen dat er iets niet klopte… En 9 maanden later werd Veerleke geboren. Het ‘kakkenestje’.

Opgegroeid in een warm gezin, onder moeders vleugels. Als kind graag in de buurt van moeder en niet liever dan thuis. Wie me nu kent, zal niet willen geloven dat ik de eerste 20 jaar van mijn leven een héél stil meisje was, geen duidelijke mening en héél beïnvloedbaar. Pas na het leren kennen van mijn man, begon ik uit mijn schulp te kruipen. Wellicht omdat hij eerder het stille type is, en ik mezelf mocht ontdekken. Dat verliep natuurlijk niet altijd vlekkeloos, maar we vulden elkaar goed aan. En dan doen we nog steeds. Hij is nog altijd mijn beste maatje, kent me van binnen en van buiten en we hebben niet veel woorden nodig om elkaar te begrijpen.

In 1992 werd ik voor het eerst moeder van een dochter. Met vallen en opstaan kwam ik erachter hoe ik mijn moederinstinct mocht laten spreken. In een tijdspanne van 4 jaar kreeg ik er nog 2 zonen bij en werd ik ondergedompeld in de wereld van borstvoeding. In 1996 ging ik aan de slag als borstvoedingsconsulente, wat ik nu nog steeds doe. Moeders informeren tijdens infosessies over borstvoeding en begeleiden in hun borstvoedingsavontuur blijft een grote passie.

De vele geboorteverhalen die ik hoorde, zowel de mooie als de minder mooie, maakte me nieuwsgierig en deden me verlangen naar meer. Vroedvrouw worden was voor mij net een stapje te ver, het medische verhaal bij een geboorte was niet wat ik zocht. Het emotionele en fysieke ondersteunen, daar ligt mijn hart nog altijd.

In 2010 volgde ik een opleiding tot doula. Eén van mijn belangrijkste taken als doula is mensen informeren, vrouwen/koppels ondersteunen in hun zoektocht om vanuit de gekregen informatie,  bewuste keuzes te kunnen maken rond de geboorte van hun kind. De geboorte van je kindje kan je niet overdoen en hoe meer je nadenkt over de ideale bevalling en je wensen, angsten en zorgen bespreekt, hoe bewuster je keuzes kan maken. Als koppel kan je van deze bijzondere gebeurtenis in je leven een positieve ervaring maken. De emotionele begeleiding en ondersteuning is iets wat vaak vergeten wordt, en ik ervaar dat een doula op dat vlak vaak het verschil kan maken. Of dat nu thuis is, of in het ziekenhuis, als doula ben er voor jullie.

Als doula voel ik me als een vis in het water, en tegelijk merk ik dat niet iederen een doula nodig heeft. Toch is de voorbereiding op de geboorte heel belangrijk en de vraag van ouders om hen als koppel voor te bereiden, bracht me in de wereld van HypnoBirthing®.

In oktober 2017 volgde ik een opleiding tot HypnoBirthing®docent. Vanaf maart 2018 bied  ik deze zwangerschapscursus gaan.  Ik ben lid van HypnoBirthing Nederland en België en  HypnoBirthing International.  De cursus  HypnoBirthing® is een mooie aanvulling los van mijn doula-zijn. Ik kan koppels voorbereiden,  hun zelfvertrouwen aanwakkeren en hen  informeren hoe ze een rustige, ontspannen geboorte kunnen beleven.

Als kers op de taart ben ik september 2020 voor het eerst oma of ‘Mutti’ geworden. Daardoor begon er weer iets anders te kriebelen. Mijn kleinkind kunnen dragen was mijn droom, dus de opleiding tot draagconsulent was een mooie aanvulling op mijn activiteiten. Ondertussen heb ik dus niet enkel een pop om te oefenen, maar laat Marie alle draagtechnieken op zich afkomen.

Verder ben ik voorzitter van de Vlaamse Federatie van Doula’s vzw. Het doel van deze vereniging is het waarborgen van de kwaliteit en de continuïteit van de persoonlijke begeleiding van de zwangere en haar partner voor, tijdens en na de bevalling.

Binnen de Vlaamse Federatie van Doula’s bieden we een doula opleiding aan. Samen met enkele collega’s maak ik deel uit van het docententeam.  Meer weten over doula worden?  Neem dan hier een kijkje.

Meer weten over mijn passie rond zwangerschap en geboorte?

Volg mij op Instagram

@hypnobirthing.doulaveerle

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Meer info