Angst of vertrouwen in je bevalling?

Al vroeg in de morgen krijg ik een krantenartikel doorgestuurd uit de Standaard van een soulmate/vroedvrouw, met als titel ‘Nee, gynaecologen willen geen heer en meester worden’ (lees het onderaan deze blog) Lichtjes aarzelend begin ik te lezen, want de titel alleen al geeft me kippenvel. En zo nuchter op de maag bekomt het me niet. Tijd om even van me af te schrijven.

Altijd die strijd wie nu het meest te zeggen heeft tijdens een zwangerschap en geboorte, je zou voor minder moe worden. Altijd lijkt het om macht te gaan, maar vergeten ze één stem die meestal niet gehoord wordt: de vrouwen die een kind op de wereld gaan zetten.

Waar is de tijd?

Waar is de tijd dat je voor een zwangerschapstest naar je huisarts ging, je vervolgens liet begeleiden door een vroedvrouw, vaak samen met je huisarts. Naar het ziekenhuis/gynaecoloog ging je maximum 3 keer voor een echo. De bevalling gebeurde onder het bijzijn van vroedvrouw en/of huisarts. Da’s tenminste wat ik meegemaakt heb, en dan spreken we over 28 jaar geleden. Vertrouwde gezichten die perfect wisten wie je was en wat er speelde. Dàt gaf een mens een veilig gevoel, je was geen nummertje, maar een mens van vlees en bloed met een gezicht en een stem.

Wat is er veranderd in de geboortewereld?

Hoe komt het, dat vroedvrouwen plots niet meer voor volwaardige zorgverleners gezien worden. Terwijl zij opgeleid zijn om gezonde zwangere vrouwen die een gezond kind verwachten, te begeleiden en ondersteunen in de tocht naar moederschap. Vertrekkend vanuit een holistische visie, waar de noden en behoeftes van vrouwen centraal staan. ‘De vroede vrouw’, de’ wijze vrouw’… ik heb steeds meer respect voor hen.

Hoe komt het, dat zwangeren vandaag de dag op 6 weken naar het ziekenhuis bellen om dan meteen een 10-tal afspraken te krijgen. Een eerste vaginale echo op 8 weken (yep, dat lees je goed) terwijl steeds meer onderzoek uitwijst dat echo’s niet bewezen veilig zijn en ook niet zorgen voor een betere uitkomst bij bevalling voor moeder en kind. [1]

Hoe komt het, dat wanneer je ervoor kiest om je door een zelfstandige vroedvrouw te laten begeleiden, je gezien wordt als ‘onverantwoordelijk’. Alsof je door zwanger te zijn, plots een lager IQ krijgt en niet meer zelfstandig kan denken.

Hoe komt het, dat wanneer je pas voor het eerst voor een echo op 12 of 20 weken wil, je afgesnauwd wordt omdat je nog niet in ‘het systeem’ zit.

Hoe komt het,  dat er rond 20 weken al angst aangepraat wordt over een placenta die nog laag ligt? “Dat wordt een keizersnede als het niet verandert” om vervolgens te horen krijgen dat bij de meeste zwangerschappen door de groei van de baarmoeder, de placenta ook mee omhoog groeit.

Hoe komt het, dat vanaf 27 weken zwangerschap en een baby die in stuitligging ligt, al gesproken wordt over een keizersnede als het kind zijn houding niet verandert? Terwijl dat kindje nog honderd keer of meer gaat draaien.

Hoe komt het, dat vanaf 37 weken al gesproken wordt over inleiden als de baby niet vanzelf komt? Terwijl een zwangerschap pas ‘overtijd’ is na 42 weken.[2]

Hoe komt het, dat vrouwen die een eigen mening hebben en geïnformeerde keuzes maken, toch de ‘dode baby’ kaart gepresenteerd krijgen. Angst aangepraat omdat ze voor zichzelf en hun kindje opkomen.

Waarom is er zoveel angst bij zwangeren? Omdat het hun wordt aangepraat?

Vol vertrouwen uitkijken naar je kindje!

Er wordt zoveel angst gecreëerd rond geboorte, terwijl het voor de gemiddelde vrouw echt een natuurlijk proces is/kan zijn. Begrijp me niet verkeerd, de medische wereld is niet weg te denken en is ook nodig. Voor sommige vrouwen begint het medische al voor de zwangerschap omdat de natuur wat hulp nodig heeft of als er onderliggende gezondsheidsproblemen zijn bij de vrouw.

Maar een zwangerschap is voor de meeste vrouwen geen ziekte, het is een normale gezonde functie van je lichaam, net zoals de geboorte op zich. Zelfs als je misschien hulp nodig had om zwanger te worden, dan nog is zwangerschap en geboorte voor de meesten niet anders dan wanneer het ‘vanzelf’ ging. Ik denk dat vrouwen die een medisch parcours hebben afgelegd om zwanger te worden, wellicht nog meer nood hebben aan positiviteit. Net omdat de start anders liep en ze nu mogen vertrouwen in zichzelf en hun kindje.

Maar daar heb je wel de juiste mensen voor nodig die je omringen. Vroedvrouwen, doula’s, artsen,…

  • Die vertrouwen hebben in het oeroude proces van geboorte. Vertrouwen in het kunnen van vrouwen, in hun instinct, in hun innerlijk weten.
  • Die vanuit dat vertrouwen gaan informeren, keuzes bij de ouders laten, mee op weg gaan naar de mooiste ervaring in het leven van jonge ouders.
  • Die beseffen hoe hun woorden en gedrag invloed hebben op een vrouw, hoe ze vertrouwen kunnen geven of net angst.
  • Die beseffen dat lichaam en geest samenwerken en dat een positief denken een wereld van verschil kan maken in beleving.

De wet van evenwijdige aantrekking

Vanuit HypnoBirthing heb ik veel geleerd. O.a. de invloed van je denken op je lichaam. De wet van evenwijdige aantrekking: Wat je ziet/hoor/gelooft, is wat je krijgt.

Als alles wat je ziet/hoort/gelooft, gebaseerd is op angst of iets wat je niet wil, dan ga je dat ook krijgen. Doemdenken of handelen vanuit angst is dus geen goed idee. Het is dus heel belangrijk om je te focussen op wat je wel wil, op positieve gedachten. Dat helpt om je doel te verwezenlijken.

Vrouwen die zich op een positieve manier voorbereiden en dan plots op het eind van hun zwangerschap overspoeld worden door angst van anderen… dat is om problemen vragen.

Wie een zwangere vrouw ondersteunt of begeleidt, moet zelf eens stilstaan waar die angst vandaan komt. Is het je eigen angst om wat je zelf ervaren hebt? Bewust of onbewust, want dat kan beiden zijn. Hoe ben je zelf op de wereld gekomen, wat weet je van je eigen geboorte? Klinkt dit vreemd in de oren? Verdiep je dan eens in de materie van pre- en perinatale psychologie. Anna Verwaal helpt je daarmee graag op weg.[1][2]

Of ben ik je nu kwijt? Soit, ik hoop dat er wat zaadjes geplant zijn… nu nog wat rijpen en laat het bos dan maar komen!

En voor al die vrouwen die een kinderwens hebben of zwanger zijn: Wees kritisch, ga op zoek naar een vroedvrouw en doula die je samen kunnen ondersteunen. Die je wegwijs maken in de wereld van geboortezorg en al je opties benoemen.

Zoek je een vroedvrouw? www.vroedvrouwen.be of www.birthmatters.be

Zoek je een doula? www.dedoula.be


[1] https://www.sarawickham.com/tag/ultrasound/

[2] https://www.sarawickham.com/?s=Induction

[1] https://birthpsychology.com/resources/

[2] http://www.fromwombtoworld.com/links-resources/

Klik op de foto voor het volledige artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Meer info